Mokkatas WSL 1ste klasse Mokkatas WSL 1ste klasse Mokkatas WSL 1ste klasse Mokkatas WSL 1ste klasse Mokkatas WSL 1ste klasseHet motief van deze mokkatas is een oudere versie van het bekende turkoois met bruin motief van de White Star Line.

Het motief heeft geen officiële benaming maar is onder verzamelaars algemeen bekend als "Wisteria" (of blauweregen) omdat het gelijkenis vertoont met de blauwe bloementrossen van deze slingerplant.

Het motief werd oorspronkelijk geregistreerd door Brownfield & Sons Co Ltd. rond 1890 en is in de jaren daarna geëvolueerd naar de meer bekende modernere variant welke begin de 20ste eeuw gebruikt werd. Volgens sommige bronnen zou ook de kleur van de handgeschilderde "tongen" van groenachtig naar turkoois geëvolueerd zijn. Vanaf 1900 werd alleen nog de variant in turkoois geproduceerd.

Waarschijnlijk was dit porselein niet aan boord van de RMS Olympic en de RMS Titanic te vinden, maar vermoedelijk wel op de oudere schepen van de White Star Line. Het logo bestaat hier niet uit de bekende rode vlag met witte ster maar uit de letters WSL welke voor White Star Line staan.

Aan de onderkant is makelaar Stonier & Co Ltd. Liverpool vermeld.

Ga naar boven