Mokkatas 1ste klasse Mokkatas 1ste klasse Mokkatas 1ste klasse Mokkatas 1ste klasseDeze mokkatas of "demitasse" in het Frans werd vermoedelijk in diverse eerste klasse faciliteiten gebruikt zoals de eerste klasse eetzaal, de Veranda Cafés en het eerste klasse salon.

De mokkatas is versierd met een kleurencombinatie van turkoois en bruin en een gouden rand, het meest bekende motief dat voor White Star Line porselein gebruikt werd. Het is ook te zien in de film Titanic van James Cameron uit 1997.

Het motief heeft geen officiële benaming maar is onder verzamelaars algemeen bekend als "Wisteria" (of blauweregen) omdat het gelijkenis vertoont met de blauwe bloementrossen van deze slingerplant.

Het motief werd oorspronkelijk geregistreerd door Brownfield & Sons Co Ltd. maar werd ten tijde van de Titanic waarschijnlijk door Samson & Bridgwood en mogelijk andere pottenbakkers in de regio Stoke-on-Trent vervaardigd voor Stonier & Co Ltd.

Aan de onderkant van het kopje zijn een aantal onvolkomenheden te zien, waarschijnlijk veroorzaakt door stof in de oven tijdens het bakken.

Ook zijn de gebruikelijke registratienummers Rd.No. 117214 en Rd.No. 324028 en de vermelding van de makelaar Stonier & Co Ltd. Liverpool te zien.

[TTSM 2 173, 250, 255]

Ga naar boven