Side plate - 1ste klasse Side plate - 1ste klasse Side plate - 1ste klasse Side plate - 1ste klasse Side plate - 1ste klasse Side plate - 1ste klasse Side plate - 1ste klasseEen side plate wordt als nevenbord bij meer formele maaltijden gebruikt. Een side plate is een bordje dat links wordt opgedekt bestemd voor toast, brood, enkelvoudige salade en compote.

De side plate hiernaast op de foto met turkoois/bruin "Wisteria" motief is wellicht bij het grote publiek het meest bekende serviesstuk van de White Star Line.

Het kwam prominent in beeld in de film Titanic van James Cameron uit 1997 en voor veel verzamelaars van White Star Line porselein is dit een van de eerste stukken waarmee ze hun collectie gestart zijn, niet in het minst omdat deze borden zo mooi presenteren in een vitrinekast.

Van dit bord(je) zijn ook talloze replica's verkrijgbaar wat nog verder bijdraagt aan de populariteit.

Op de foto's zijn twee verschillende side plates te zien. De side plate op de twee bovenste foto's is niet gedateerd, deze op de foto's daaronder dateert van januari 1905.

Aan de onderkant zijn de gebruikelijke registratienummers Rd.No. 117214 en Rd.No. 324028 en de vermelding van de makelaar Stonier & Co Ltd. Liverpool te zien.

Sommige historici suggereren dat deze side plates in combinatie met dinerborden met Crown motief gebruikt werden zoals op de twee onderste foto's. Hier is echter geen concreet bewijs voor.

Het bordje werd niet alleen in de eerste klasse eetzaal gebruikt, maar later ook in het à la carte restaurant op de RMS Olympic.

[TTSM 2 170, 286]

Ga naar boven